Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Симеон Дянков: Ще има правителство с първия мандат и кандидат за премиер Росен Желязков

Политика

Симеон Дянков: Ще има правителство с първия мандат и кандидат за премиер Росен Желязков

Симеон Дянков: Ще има правителство с първия мандат и кандидат за премиер Росен Желязков - Tribune.bg
Снимка:

Андрей Гюров не беше подготвен за ресор еврозона и затова в разговорите той не съществува, обясни финансистът

„Моята прогноза е, че Росен Желязков ще е кандидатът за премиер на ГЕРБ. Ще има и лица от последните няколко правителства, които са показали резултати“, заяви пред БНТ бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков.

Според него ще има правителство с първия мандат.

„Стратегията е да се представи правителство с няколко силни фигури на ГЕРБ и някои фигури, които в последните правителства са правили добри политики – Людмила Петкова на финансите, Георги Гвоздейков на транспорта, Галин Цоков на образованието, Атанас Запрянов на отбраната“, добави Дянков.

По думите му ще има правителство с първия мандат.

„ПП в момента опитват да намерят себе си. Въпросът е дали правителството ще навакса. Ако се състави „тихо“ правителство от експерти, то може да продължи дълго, но няма да свърши работа. И обратно, ако е от амбициозни хора като Делян Добрев в енергетиката, например, тогава можем да гоним Плана за възстановяване и еврозоната“, добави финансистът.

Дянков смята, че 1 януари 2027 г. е по-вероятна дата за влизане в еврозоната, а не 2026 г. Мотивът му е, че няма пълно политическо съгласие за приемането на еврото, а не толкова, че не покриваме критериите за инфлацията.

Според бившият финансов министър е много притеснително, че точно сега се появи проблемът с конфликт на интереси от страна на подуправителят на БНБ Андрей Гюров, чийто ресор е Валутният борд и еврозоната. Както е известно Гюров излезе в отпуск до изчистване на случая с решението на Антикорупционната комисия, което означава, че може да се стигне и до съдебни дела.

„Със сигурност това ще е проблем пред членството ни в еврозоната. В този момент Гюров трябва да води разговори във Франкфурт, а не да е в отпуск“, заяви  Дянков.

„Неговият ресор е именно еврозоната. Той е човекът, който трябва да ходи и да се занимава. Проблем е за влизането в еврозоната. Управителят на БНБ може да иска изслушване в парламента и да влезе нов подуправител. Гюров не беше подготвен за този ресор. Него просто го няма в разговорите за еврозоната“, беше оценката на Данков за Гюров.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати